Aquí us aniré passant alguns dels videos que més m’han molat en els últims temps sobre aquesta cosa de com fer #BonPeriodisme avui dia a Catalunya o al món. Són vídeos, majoritàriament de Youtube, que aporten històries, reflexions, idees o noves formes de comunicar molt interessants.
Disfruteu!!!
—
Periodismo comprometido? By Intermón Oxfam. Vídeo con reflexiones de un grupo de periodistas españoles y latinoamericanos en el marco del Congreso sobre cómo debería de ser el compromiso de los medios en su día a día con las causas llamadas “olvidadas”. Los periodistas que se prestaron al diálogo son Iñaki Gabilondo, Patricia Fernández de Lis, Gonzalo Fanjul, Olga Lucía Lozano, Diego Fonseca, Bru Rovira, Alberto Artero, Ignacio Escolar, Virginia Pérez Alonso, Pere Rusiñol, Alberto Salcedo Ramos y Alejandra Gutiérrez.
El Reportaje Perfecto. Para recordar sus primeros 30 años, el equipo de En Portada ha realizado un programa especial en el que se mezclan algunas de las imágenes más impactantes y emotivas rodadas durante este tiempo, el recuerdo de algunos de sus grandes trabajos y una conversación sobre cómo narrar un reportaje. Una conversación, rodada en el Palacio de Cristal del Retiro de Madrid, servirá para profundizar en los aspectos esenciales de la narración de un reportaje de la mano de Rosa María Calaf, Javier Reverte y Alfonso Armada. La conversación, moderada por el director del programa, José Antonio Guardiola.
—————
L’ANUARI MÈDIA.CAT presenta quinze reportatges en profunditat sobre quinze temes que durant l’any 2012 van ser silenciades pels mitjans de comunicació. En temps d’abundància informativa i ritme trepidant, el periodisme té el repte d’aportar continguts de qualitat per aquell lector que no en té prou amb la immediatesa i la superficialitat del tweet. El Telenotícies de Televisió de Catalunya va entrevistar-nos a mi i al Roger Palà per la notícia: “L’Anuari Mèdia.cat dóna veu als silencis mediàtics”
—-
“Els mitjans van contribuir al genocidi de Ruanda” El capítol de la sèrie de documentals Després de la Pau sobre Ruanda repassa, en nou minuts de reflexió i amb entrevistes a periodistes i activistes pels drets humans ruandesos, el paper dels mitjans de comunicació abans del 1994 per generar l’odi entre hutus i tutsis. Aquell enfrontament, en principi verbal, va posar les bases ideològiques per la perpetració del pitjor genocidi de la història d’Àfrica: uns 800.000 morts en tres mesos de matances.
——-
Pere Rusiñol. “La cooperativa ha demostrat que és una fórmula molt més resistent als cicles econòmics”. Rusiñol és un dels impulsors d’Alternativas Económicas, un nou mitjà de comunicació que se centrarà en la divulgació de la informació econòmica i l’economia social. Aquesta revista mensual està integrada per un grup de periodistes que s’ha constituït com a cooperativa de treball. En aquest vídeo, Rusiñol –antic treballador de Público i El País– reflexiona sobre la crisi dels grans empreses de comunicació i les perspectives de crear nous mitjans gestionats amb criteris més horitzontals i participatius. L’entrevista completa es pot llegir a la secció “Miralls” de l’edició en paper de la Directa 305.
<p><a href=”http://vimeo.com/59025150″>Pere Rusiñol: “La cooperativa ha demostrat que és una fórmula molt més resistent als cicles econòmics”</a> from <a href=”http://vimeo.com/directa”>Directa</a> on <a href=”http://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>——-
Ben Bradlee, exdirector del Washington Post, en un reportatge sobre la seva vida de periodista, al 60 Minutes de la cadena de televisió nordamericana CBS. Així es presenta el documental: “People don’t tell the truth,” says Ben Bradlee, former executive editor of The Washington Post. And Bradlee knows a thing or two about lies, having helmed the Post during the Watergate scandal.
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7419626n
Podeu veure el docu a la pàgina de la CBS clicant aquí: Ben Bradlee 60 Minutes
——
Luis Pastor, cantautor, respón cansat però esplèndid, a la típica pregunta d’un periodista: “¡Qué fue de los cantautores?”. Una altra lliçó per a periodistes i, en general, per aquells que volem explicar què passa: siguim amb cançons, rimes de hip hop o diaris de paper.
—–
Rafeef Ziadah, poeta palestina, converteix la seva indignació en una lliçó magistral de periodisme. No podem convertir el dolor i la mort en un text de 1.200 paraules.
—–
Ryszard Kapuscinski, periodista polonès, parla sobre la seva passió pel “dur” ofici del periodista en una entrevista al programa ‘Saló de Lectura’ de Televisió de Catalunya.
—–
Xavier Giró, professor de Periodisme Polític a la Universitat Autònoma de Barcelona, reivindica el periodisme per la pau, en una entrevista dins del Seminari ‘Comunicació i Cultura de Pau’ a la Universitat de Màlaga.
—–
Ignacio Ramonet, l’exdirector de Le Monde Diplomatique a França, denuncia la precarietat i el mal periodisme dels últims anys, en una entrevista per a un programa de Canal Sur.
—–
*** Si teniu més videos interessants sobre #BonPeriodisme, d’ara o de fa temps, no dubteu en enviar-me’ls a la meva adreça electrònica: spicazo (arroba) elpunt (punt) cat. Gràcies per ser-hi.
Debats
Encara no hi ha cap comentari.