//
estàs llegint...
#BonPeriodisme, El millor report de la història, Estats Units, Facebook, Història, Internet, Moviments Socials, Política, Societat Civil, Twitter

“Why the revolution will not be tweeted”

“La revolució no serà tuitejada”

Si tens un titular tan bo,

et dius Malcolm Gladwell, i ets un veterà de The New Yorker,

Si pots comparar la lluita pels drets civils dels negres americans amb la del joves iranians d’avui contra els Aiatolàs,

i fas un report sobre l’activisme polític i el nous mitjans socials d’internet,

és fàcil que acabis escrivint una crònica referent que passarà a la història del #BonPeriodisme mundial (llàstima que l’escrivís abans de l’anomenada Primavera Àrab).

Les primeres línies ja són una desmitificació total del fenòmen tecnològic, dels gurus 2.0. i de les revoltes per internet:

Cuando el año pasado los jóvenes de Irán se alzaron, el Departamento de Estado americano le pidió a Twitter que no interrumpiera el servicio para apoyar la organización estudiantil contra el régimen. Al igual que en Moldavia unos meses antes, la prensa anunciaba la Revolución Twitter. Pero, al parecer, las cosas no fueron tan así. ¿Cuál es el alcance real de las redes sociales y sus herramientas en el activismo político? ¿Pueden suplantar o siquiera cooperar con la vieja militancia? El periodista norteamericano Malcolm Gladwell, que con sus artículos en The New Yorker consiguió darle una vuelta de tuerca brillante al periodismo de investigación sobre temas sociales, culturales y científicos, busca respuestas del futuro en el presente y en el pasado.

About sergipicazo

Sergi Picazo (Barcelona, 1980) és un periodista català. Actualment, treballa com a redactor de Política al diari català El Punt Avui. També forma part del col·lectiu Contrast, una associació de periodistes amb interès pel periodisme social. Actualment, el col·lectiu està preparant la sèrie de reportatges audiovisuals Després de la pau, rodada a Bòsnia, el Líban, Argentina, Cambodja, Sud-àfrica i Rwanda. L'any 2007 va guanyar el premi Joan Gomis de periodisme solidari, convocat per Justícia i Pau i la revista Foc Nou, amb un reportatge escrit conjuntament amb Iolanda Parra sobre l'ajuda la cooperació internacional i les ONG a Nicaragua. El reportatge es va titular: "Nicaragua, el regne de les ONG". L'any 2010, va ser col·laborador freelance treballant com a corresponsal polític i cultural a París per a La 2 (programa cultural, Inquietos) i a altres diaris. Durant anys ha col·laborat en projectes de periodisme crític a Catalunya com ara les revistes alternatives Directa —actualment— i El Triangle, i les ja desaparegudes Illacrua i Diari de la Pau.

Debats

3 thoughts on ““Why the revolution will not be tweeted”

 1. Doncs jo crec que Gladwell comet un error al creure que els canvis socials només poden venir dels llaços forts. Especialment perquè s’ha demostrat que els llaços que ell anomena dèbils són canals pel canvi social en molts aspectes.

  Salut!

  Posted by Albert Medrán | 17 Octubre 2011, 9:51 pm
 2. Crec que es tendeix a donar a la xarxa una categoria de “què” i no només de “com”. Seria com dir que sense el autobusos no hauria estat possible el maig francés, perquè els estudiants es desplaçaven en autobús al centre de la ciutat.
  També està el nostre interès de sobrevalorar la importància d’aquestes eines en revoltes com les referides, perquè ens permet creure que, indirectament, nosaltres també hem participat i aportat el nostre granet de sorra a les mateixes.

  Posted by La última novela de Dionisio Porta | 18 Octubre 2011, 6:42 am
 3. Jo estic més d’acord amb el Dionisio que no pas amb l’Albert. Crec en els llaços forts: he viscut uns quants anys d’activisme i els llaços febles fan que la gent acabi cansant-se, desapareixent, deixant d’anar a l’assemblea perquè s’avorreix o no hi troba la “gran solució de forma immediata”. Això mateix ho saben al món empresarial: els treballadors compromesos amb els ideals i valors de l’empresa, i dintre d’una estructura forta, treballen millor i més feliços, no? No és comparable, ho sé, però és un dubte que tinc.

  Posted by Fora de Quadre | 18 Octubre 2011, 11:56 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

El meu twitter

El Perseguidor

Apunts sobre #BonPeriodisme, per Sergi Picazo

Si necessites contactar amb mi:
1) Escriu a sergipicazo@sentitcritic.cat

2) Busca'm a Twitter (@sergipicazo) o Facebook (Pàgina de Sergi Picazo)

3) Mira els meus vídeos a http://www.youtube.com/sergipicazo

4) Busca'm al carrer en algun lloc entre Barcelona i el Baix Llobregat

%d bloggers like this: